Van Norden, G.D.

Van Norden is rechter en raadsheer bij het gerechtshof Den Bosch.

Na 14 aanhoudingen eindelijk uitspraken door Hof Den Bosch op 17 september 2015. Dit betreffen 11 zaken van vier verschillende rechtspersonen die door de rechtbank en de Belastingdienst op één hoop zijn gegooid. In hun onmetelijke wijsheid zijn rechter P.A.G.M. Cools, rechter J. Swinkels en rechter G.D. van Norden voorbijgegaan aan de overeenkomst van 25 februari 2013 tussen de Belastingdienst en partijen. Tijdens de zitting op 13 februari 2013 is deze tijdens een schorsing van de zitting na lang onderhandelen op aanbod van inspecteurs J.C. Ariese, J.R.A. Stoop en J.W. Wohrmann en ontvanger S. van den Berg tot stand gekomen en door de advocaat aan de rechters voorgedragen. De inspecteurs en ontvanger maakten geen enkel bezwaar of voorbehoud.

Op zeer nadrukkelijk aandringen, met een intimiderende ondertoon van voorzitter rechter Cools, is dit aanbod op 25 februari 2013 geaccepteerd ondertekend en daarmee een overeenkomst volgens art 6:217 BW en 7:900 BW. Het aanbod van de belastingdienst en het advies van Cools om dat aanbod te accepteren staat in het proces-verbaal van het hof van 1 mei 2013 op blad 3 bovenaan. Het is opmerkelijk dat in de uitspraak van het hof in 2015 met geen woord wordt gerept over dit op zeer intimiderende aandringen van rechter Cools tot stand gekomen compromis.

Tijdens de zittingen hebben de genoemde rechters (bewust?) nagelaten om een deugdelijk onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid en juistheid van een door de BD uitgebrachte naheffingsaanslag. Er heeft namelijk geen enkel onderzoek plaatsgevonden. Ook dat blijkt uit het proces-verbaal van 1 mei 2013. De naheffingsaanslagen zijn bewezen ondeugdelijk. Daarmee kwalificeert de uitspraak van het hof zich als een, rechters onwaarlijk, gedrocht.

Het draait allemaal op de vermeend uitgebrachte naheffingsaanslag aan Acon. Deze vermeende aanslag zou zijn uitgebracht aan Acon omdat inkomsten die werknemers bij een ander (niet gerelateerd) bedrijf hebben genoten uit opbrengsten van verkopen van aandelen door de Belastingdienst werden aangemerkt als inkomsten uit arbeid. Acon had volgens de Belastingdienst bij de berekening van de loonbelasting rekening moeten houden met het inkomen dat de mensen bij andere bedrijven hadden genoten, waarbij de opbrengsten uit de verkopen van aandelen van een totaal ander bedrijf als inkomen uit arbeid werden aangemerkt. Twee inspecteurs M.C.M. van Velthoven op 10 juni 2011 en 2 augustus 2011 en H.E.L.F. Sebregts op 13 september 2011 bevestigen onafhankelijk van elkaar dat een bedrijf voor de berekening van de loonbelasting geen rekening hoeft te houden met inkomsten die mensen bij een ander (gerelateerd) bedrijf genieten, want de loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting.

Waarom is er sprake van een vermeende naheffingsaanslag aan Acon? De Belastingdienst heeft nimmer de rechtmatigheid van de naheffingsaanslag bewezen. In het eindverslag van de curator van het in 2001 failliet gegane Acon staat niets vermeld over een (na)vordering van Acon. Het sterke vermoeden heeft postgevat dat deze aanslag één jaar na de opheffing van het faillissement van Acon is geantidateerd met een datum van één week voor de opheffing van het faillissement. Hoe onzorgvuldig de Belastingdienst handelt blijkt uit het duplicaat van de aanslag dat plotseling een andere adressering heeft. De advocaat bericht op 19 november 2008 rechter I. van Wijk in de vierde alinea dat ontvanger S. van den Berg blijkbaar in staat is om zelf documenten te creëren om het daarmee een zogenaamd origineel te laten zijn! Kortom er klopt niets van alles.

Bij het gerechtshof in Den Bosch antwoordde S. van den Berg op 5 december 2012 tot twee keer desgevraagd door rechter Cools dat hij, de belastingdienst, geen bewijs voor de rechtmatigheid van de naheffingsaanslag kon leveren. Van den Berg trekt op 12 februari 2013 de aansprakelijkheid aan Dynatools en IT FacMan in. Kortom uitspraken van het hof die ieder gevoel voor waarheidsvinding en een juiste rechtsgang tenietdoen. Los daarvan is de aanslag aan Acon nimmer gestuit en dus verjaard.